INSTRUKCJA ZASADY PRZECHOWYWANIA ŻYWNOŚCI PACJENTÓW W LODÓWKACH ODDZIAŁOWYCH
Dotyczy prawidłowego przechowywania produktów żywnościowych dostarczonych przez rodzinę lub zakupywanych przez pacjentów, tak aby nie stanowiły dodatkowego zagrożenia dla zdrowia pacjentów.
1. Każdy oddział wyposażony jest w lodówkę przeznaczoną wyłącznie do przechowywania żywności pacjentów, oznaczoną informacją: lodówka dla pacjentów.
2. Pacjent bądź rodzina są zobowiązani podpisać pojemnik lub woreczek z żywnością imieniem i nazwiskiem, numerem sali, datą włożenia do lodówki.
3. Żywność jest codziennie przeglądana pod kątem przydatności do spożycia.
4. W przypadku żywności niezdatnej do spożycia jest ona usuwana po poinformowaniu pacjenta do pojemnika na odpady.
5. Lodówki są odmrażane przez personel pomocniczy w zależności od potrzeb, jednak nie rzadziej niż raz w miesiącu.
6. Mycie i dezynfekcja lodówki w zależności od potrzeb, nie rzadziej niż raz w miesiącu, dostępnym środkiem myjącym. Czynność wykonywana jest przez personel pomocniczy.
7. Wskazane jest, aby żywność dostarczana przez rodzinę lub zakupywana przez pacjenta była w małych opakowaniach, hermetycznie zapakowana i w pojedynczych ilościach.
8. Żywność odpakowana/otwarta powinna mieć oznaczoną datę jej otwarcia.
9. Każdy nowo przyjęty pacjent powinien być poinformowany o powyższych zasadach przez Zastępcę Kierownika Oddziału lub przez osobę przez Niego wyznaczoną.
10. Czynności sprawdzenia żywności oraz mycia i dezynfekcji lodówki są dokumentowane
w zeszytach do tego przeznaczonych i znajdują się na każdym oddziale.